Enzim Kegunaan Icon

 

Enzyme Usage chinse 2014(2b)

 

 

Pelbagai kegunaan untuk Eco Enzim :

 

1. Pertanian – menanam tumbuh-tumbuhan organik

Eco Enzim adalah sangat berguna untuk bidang pertanian. Ia menolong perkembangan tumbuh-tumbuhan tanpa menggunakan baja kimia, melindungi alam sekitar dan menjaga kesihatan kita. 

● meningkatkan kesuburan tanah

Enzim adalah baja semula jadi, boleh meningkatkan kesuburan persekitaran tanah.  

 

Contoh :

15 tahun yang lalu, Encik He Yongxiang berjaya membantu  orang kurang upaya di Ara Damansara, Kuala Lumpur mendapat 30 ekar tanah. Mula-mulanya dianggap tanah itu dapat menanam beberapa tanaman untuk menambah pendapatan bagi orang kurang upaya, tetapi tanah tersebut adalah sangat keras dan tidak subur, dia mengambil masa yang panjang dan cuba bermacam-macam cara untuk meningkat kesuburan tanah tetapi gagal. Akhirnya, dia mengguna Eco Enzim yang dicairkan untuk  disiram di atas tanah tersebut dan tumbuh-tumbuhan mula tumbuh dengan baik. Sekarang, mereka menanam sayur-sayuran, buah-buahan dan pelbagai jenis herba di atas tanah tersebut.

 改善土壤 CEM

 

 池塘CEM

 

 ● Penanaman tanpa racun kimia dan mengurangkan perosak

Dengan menyembur campuran Eco Enzyme dengan air pada rumput, pelbagai perosak seperti nyamuk, lipas dan tikus akan dikurangkan.

● Membantu Tanaman tumbuh cepat dan kuat

Eco Enzim boleh meningkatkan fotosintesis. Akibatnya, tumbuh-tumbuhan akan mendapatkan lebih banyak zat dan akar boleh menyerap air yang banyak. Di samping itu, ozon, yang dipancarkan oleh Eco Enzim, boleh membantu pokok membesar dengan lebih baik dan cepat.

Contoh:

Pekebun rumah ini mengguna eco enzim di dalam kebun rumah tuannya. Semua tanaman itu menumbuh dengan subur, hijau-hijauan dan sihat .

 

Brunei Hazel garden2

 

 Contoh :

Ladang berpasir ini adalah terletak di Thailand, ladang ini amat berpasir, sukar ditumbuh tetapi selepas mengguna eco enzyme sayur-sayuran dapat ditumbuh semula dan ladang sihat sejahtera

 Sandy Land Thailand

 

 

 Contoh :

 Ini Orchid disembur dengan eco enzim seminggu sekali. Eco enzim dapat meningkatkan proses berbunga. Akar juga lebih kukuh selepas disembur dengan eco enzim. Hampir 60% daripada Orchid adalah berbunga setiap kali.

 Orkid

 

 Contoh :

 Lihat kepada cabang baru yang ditumbuh selepas disiram eco enzim, ia lebih besar, kuat, tinggi dan sihat.

My Plant


 

2. Ternakan – kesihatan ternakan

Eco Enzim yang diguna di bidang ternakan (ayam) ladang, ia boleh membantu proses kesihatan  pembiakan.

  ● Memelihara kebersihan sekitar
Enzim adalah penyegar udara semula jadi, menyembur eco enzim di sekeliling kawasan menternak binatang untuk mengurangkan penjangkitan badan dengan bakteria dan mengurangkan serangga dan kehilangan Bau Busuk. 

  ● Meningkatkan kesihatan haiwan

Mencampur Eco Enzim ke dalam makanan dan air boleh meningkatkan ternakan (ayam) rintangan, meningkatkan kualiti daging dan telur.

 

 

Animal waste become plant feed

 

 

 


 

3. Sistem Saliran – Sistem Pemberishan Paip and air

Eco Enzim boleh meningkatkan sistem saliran di alam sekitar rumahtangga,  air sisa di kawasan kilang-kilang dan ladang-ladang.

● Membersihkan sistem saliran

Dengan menuang Eco Enzim atau sisa-sisa ke dalam pembetung, cesspools dan parit, kita boleh mengelakkan paip daripada disekat, membersihkan air sisa dan akhirnya sungai yang bersih dan lautan.

 ● Sistem saliran penulenan

Jika menuang eco enzim ke dalam sistem perparitan, seperti: pembetung, tangki septik, longkang, dan lain-lain, ia akan mengelakkan paip dari tersumbat, tangki septik bersih, kumbahan penguraian lumpur, sungai-sungai yang bersih dan lautan, untuk mencapai kesan pembersihan alam sekitar.

● Memulihkan ekosistem semula jadi

Setelah sistem saliran menjadi bersih, ikan dan kerang yang telah hilang dari sungai akan muncul lagi. Oleh itu, ekosistem akan dipulihkan.

 

Contoh : 

3 botol air sisa (air, minyak, pencuci pinggan mangkuk dan eko enzim), lihat yang pembezaan 3 botol ini, yang mana satu menjadi pilihan anda?

botol pertama yang terletak di sebelah kiri adalah air dan gris, airnya  sangat kotor dan gris terlekat pada botol. Botol kedua adalah air, gris dan pencuci pinggan mangkuk, ia juga adalah sama seperti botol pertama juga sangat kotor dan gris juga terlekat pada botol. Tetapi botol ketiga yang telah menambah eco enzim, botol itu bersih dan gris tidak terlekat pada botol.

Oleh itu botol 3 adalah pilihan kita di dalam sistem perparitan, jadi  adalah digalakkan setiap orang boleh melindungi sistem dranaige kita dengan menuang atau menambah eco enzim  ke dalam sistem perparitan setiap hari.

 

3 bottles Malay


Laporan daripada pelajar universiti ( Treatment of Synthetic Greywater Using 5% and 10% Garbage Enzyme Solution( Fazna Nazim, P.G.Student ,Civil-Environmental Engineering, Government Engineering College, Thrissur, Kerala, India, E-mail:faznanazim@gmail.com Dr.Meera.V. Assistant Professor, Civil Engineering Department, Government Engineering College, Thrissur, Kerala, India)

 

Catatan:  Detergen biasa vs Detergen Eco Enzim 

Eco Enzim berkesan memecahkan gris dan bahan tercemar kimia tiruan . Dengan menuang eco enzim yang dicair ke dalam sungai atau saliran, ia boleh membersihkan air sisa. Surfactant detergen biasa akan mengemulsikan lemak gris dan mengalirkan keluar dengan air dan mencemarkan saliran Tetapi Detergen Eco Enzim adalah pemangkin aktif untuk memecahkan lemak gris kepada molekul-molekul kecil dan jadi proses pembersihan lebih berkesan.

 

Contoh :

Majlis bandar Sibu sentiasa cuba untuk menggalakkan perlindungan kebersihan alam sekitar  tetapi tidak mendapat banyak sokongan . Pada September 2008, sekumpulan suri rumah yang sangat aktif membuat dan mengguna Eco Enzim, bercadang kepada Encik Yan Jian-an, Timbalan Presiden Majlis Perbandaran bahawa mengguna eco enzim untuk menjaga alam sekitar. Mereka bekerjasama dengan Majlis Perbandaran menggalakkan and mengajar orang ramai mengguna Eco Enzim di sekitar alam. Dalam jangkamasa setengah tahun, mereka sudah mengajar banyak orang untuk membuat dan menggunakan Eco Enzim dan akibatnya jumlah sisa di Sibu menurun 30-40%.

Gambar di bawah ini adalah salah satu aktiviti yang mereka membuat bersama-sama dengan Majlis Perbandaran Sibu untuk memurnikan kolam rekreasi di Sibu, mereka berjaya menghapuskan semua alga di kolam tersebut.

 

Sibu Purifying pond

 

 

 

 

Contoh:

Pemurnian Tasik Kampus  di Sichuan Nanchong

Masa: April 2014

Lokasi: Nanchong, Sichuan China Universiti Normal Barat, Yu Xiu Lake District

Dalam tempoh hanya lebih 20 hari, menuang eco enzim enam kali eko enzim ke dalam tasik (kira-kira 100 kilogram), tasik kampus Barat China Normal University mula berubah. Ini menjadikan kita lebih bersemangat dan keyakinan terhadap eko enzim boleh menyucikan air.

 Sichuan Nanchong Purify land at Campus

 

 Using Eco Enzyme for PurificationContoh :

 

 Catatan : 

Detergen biasa vs Detergen Eco Enzim 

Eco Enzim berkesan memecahkan gris dan bahan cemar kimia tiruan. Dengan menuang eco enzim yang dicairkan ke dalam sungai atau saliran boleh membersihkan air sisa. Surfactant detergen biasa akan mengemulsikan lemak gris dan mengalirkan keluar dengan air, ini akan membuat air sisa tercemar. Tetapi di sebaliknya, Detergen Eco Enzim berkesan pemangkin dan akan memecahkan gris ke dalam molekul-molekul kecil dan membuat proses pembersihan lebih berkesan.

Classic Detergent Diagram Malay

 


 

4.  Kehidupan Eco – Langkah Hijau

Eco Enzim boleh menggantikan bahan kimia pembersihan yang biasanya kita gunakan. Ia juga boleh dicampurkan dengan air untuk  menyiram pokok-pokok. Ia adalah ekonomi, berguna dan memberi manfaat kepada kesihatan kita.

●  Pembersihan rumah

Eco Enzim yang telah dicairkan boleh digunakan untuk menghilangkan bau, acuan, kotoran dan lap lantai, membersihkan gris, penghawa dingin, tandas, kipas dan lain-lain.  Selain itu, ia boleh mengurangkan serangga seperti lalat, nyamuk, tikus dan lipas.

Pembersihan kesan minyak di dapur

 

● Penjagaan Kebersihan Peribadi

Eco Enzim boleh mengurai dan menghapuskan mikroorganisma  yang berbahaya. Eco Enzim boleh dicampurkan ke dalam sabun atau detergen yang tertentu untuk mandi, basuh rambut dan memcuri baju  untuk kebersihan peribadi. 

how to dilution enzyme for wash

 ● Binatang Pelihara

Mengguna Eco Enzim akan menghilangkan bau dan parasit pada binatang.

●  Membasuh sayur-sayuran dan buah-buahan

Merendam sayur-sayuran dan buah-buahan dalam Eco Enzyme yang dicairkan (2 sudu teh Eco Enzim dan 1 liter air) selama 45 minit boleh mengeluarkan racun rumpai, racun serangga, racun perosak, bahan kimia, logam berat, bakteria dan telur parasit. Selepas memotong sayur-sayuran, sekali lagi menrendam ke dalam air untuk menapai dan kemudian keluarkan apabila dimasak. Sayur-sayuran yang telah dibersih and diremdam oleh eco enzim akan menjadi lebih lazat, buah-buahan pun akan merasa lebih manis.

Wash Vege

 

 

Usage Cartoon Malay 


 

●  Gelombang elektromagnet

Pendedahan jangka panjang kepada gelombang elektromagnet yang dipancarkan dari peralatan elektrik akan menyebabkan kelesuan mata letih, leher kaku, sakit belakang, sakit kepala, mengantuk, kegelisahan, dan sebagainya. Gelombang elektromagnet juga boleh melemahkan sistem imuniti dan menyebabkan kehilangan kalsium dan membawa kepada banyak masalah lain, seperti kerumitan bersalin, keguguran, masalah penglihatan, leukemia, kanser dan tumor otak. Gelombang elektromagnet adalah paling sensitif dan akan mencederakan kepada bayi, kanak-kanak, wanita mengandung dan warga tua.

Meletakkan Eco-enzim di sebelah peralatan elektrik boleh mengurangkan gelombang elektromagnetik yang dipancarkan dan membantu kita mencegah pelbagai masalah kesihatan.

电磁波

 

 

 


 

5. Penjagaan Peribadi

Enzim Eco boleh meningkatkan pelbagai penyakit kulit, luka, terbakar, radang, gigitan serangga dan gejala-gejala lain. (Nota: Kegunaan Luar Sahaja) (Kata-kata dari pengguna: Eco Enzim telah membantu mereka dan dia berasa sangat bersyukur jadi mereka sudi menyediakan gambar-gambar mereka untuk membantu lebih ramai orang di seluruh dunia.)

 Butterworth Lady Eczema Hand

 

Contoh :

Uncle Chin mengalami kencing manis selama 20 tahun, beliau telah menghadapi penyingkiran kaki, kemudian dia mula menrendam kakinya dengan eco enzim, selepas tiga bulan kakinya sembuh, gula darah menurun. Selain menrendam kaki, dia juga berubah makanan kepada tiada daging , makanan yang tidak berminyak, tiada makanan goreng, perubahan fikiran, cinta alam sekitar, menjaga orang lain dan berkongsi kebahagiaan kepada orang lain.

Uncle Chin Photo

 

 

Contoh :

luka – orang itu tidak sengaja memotong jarinya, buat masa itu dia membalut jarinya dengan Eco Enzim seperti yang ditunjukkan di bawah, lukanya segera menghentikan pendarahan …

刀割伤

 

Contoh:

Pada April 2012 seorang perempuan tua telah mengalami masalah vena varikos dan luka berdarah. Beliau telah dirawat oleh perubatan tradisional Cina, pakar kulit, tetapi lukanya masih tidak sembuh dan terus berkembang dan nanah meleleh. Selepas dirawat, lukanya tidak sembuh tambahan ia lagi berkembang. Pada 29/09/2012 anaknya memberitahunya tentang enzim dan dia mula menggunakan Classic Enzim (sejenis Minuman Enzim) untuk mencuci lukanya, kemudian beliau mengguna Krim Enzim Urut membalut luka. Apabila luka itu terlalu kering dia menggunakan Enzim Spray untuk semburan. Luka yang perempuan tua itu cepat sembuh selepas penggunaan produk enzim.

Gambar-gambar berikut menunjukkan kemajuan penyembuhan luka wanita tua itu:

静脉曲张

 Contoh : 

17 Mei 2014, di sebuah Rumah Orang Tua di Fuzhou terdapat seorang tua berumur 88-tahun, dia menghidapi kencing manis, darah tinggi, infarkri miokardium dan menghadapi penyingkiran kaki, 

Dia mengubah pemakanannya dan rendam kadi selebih 38 hari kakinya sudah sembuh. 

中国糖尿病

 

bedsore2

 

bedsore

 

 

 

泡脚 Batam

 

 

Apakah Eco Enzim?

Cara-cara membuat Eco Enzim